Pentru a lupta împotriva mirosurilor neplăcute din locuință, în timp ce purifici aerul din casa ta, uleiurile aromate, denumite și uleiuri esențiale, îți oferă tot ce îți trebuie. Lămâie, portocală, eucalipt, mușețel … Există multe mirosuri, fiecare cu virtuțile sale. Dar ce ulei esențial alegi pentru a parfuma casa? Care sunt beneficiile lor și cum să le utilizezi?
Lămâia
Nimic nu este mai bun ca un parfum de lămâie pentru a îndepărta mirosurile neplăcute și pentru a împrospăta interiorul! Dincolo de mirosul său plăcut pentru nas, lămâia are proprietăți purificatoare: curăță aerul ambiental și împiedică poluarea acestuia cu bacterii. Uleiul esențial de lămâie oferă, de asemenea, persoanei care îi respiră mirosul foarte multă energie. Într-adevăr, are proprietăți tonice și joacă, de asemenea, un rol pozitiv asupra dispoziției.
Ravintsara
Acest ulei esențial este deosebit de apreciat iarnă pentru acțiunea sa antivirală. Atunci când este aplicat pe piele, acționează că o barieră împotriva bolilor sezonului și protejează locuitorii casei de viruși, optimizându-și apărarea imună. Așezat în difuzor, ajută la curățarea aerului din casă. Pe partea de parfum, uleiul esențial de ravintsara este foarte aromat, cu un miros atât proaspăt, cât și picant.
Arborele de ceai
Parfumul său lemnos, nuanțat de camfor, este foarte puternic. Este perfect pentru igienizarea aerului interior. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar și, prin urmare, oferă o bună protecție împotriva virușilor în timpul iernii. În plus, respinge paraziți precum molii și acarieni. De asemenea, ajută la lupta împotriva proliferării ciupercilor (mucegaiurilor).
Portocală dulce
Parfumul său de citrice reîmprospătează întreaga casă și îi liniștește persoanele care locuiesc în acel loc. Antimicrobian, acest ulei parfumat poate fi folosit atât că parfum pentru casă, cât și că dezinfectant pentru rufe.
Eucalipt
Deosebit de eficient în lupta împotriva răcelii, sinuzitei și a altor tulburări ORL, eucaliptul este disponibil și sub formă de ulei esențial. În dispersie în casă, aduce un miros de mentă și camfor în cameră. O altă proprietate interesantă a acestui extract de plante este acțiunea să energizantă, stimulantă și relaxantă. În difuzia efectuată în interiorul locuinței, promovează concentrarea și ajută la relaxarea minții.
Mușețel roman
Uleiul esențial de mușețel roman are proprietăți puternice de calmare. Efectul său calmant îl face un ulei esențial perfect pentru a fi utilizat în dormitor cu câteva momente înainte de culcare. Mirosul de mușețel poate fi un pic copleșitor, totuși, motiv pentru care se recomandă diluarea acestuia cu alte uleiuri.
Scorţişoară
Parfumul său dulce aduce o notă de rafinament și reconfortantă în interiorul dumneavoastră. Mai mult, el are beneficii antiseptice și antifungice. Suficient pentru a purifică aerul ambiental din camerele de zi, încălzindu-le cu mirosul său de biscuiți de Crăciun.
Lavandă
Renumită pentru acțiunea să insecticidă, lavanda lasă un miros în casă care ne duce cu gândul la zona Provence. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate uleiuri esențiale. Oferă foarte multe avantaje care depind de modul în care este aplicat. În difuzie, mai presus de toate beneficiile sale asupra sistemului nervos merită să fie evidențiate. Relaxant și sedativ, acționează asupra stărilor depresive ușoare luptând în special împotriva insomniei legate de stres.
Uleiurile esențiale: o putere puternică folosită cu precauții
Aromaterapia este o disciplină naturală care folosește proprietățile plantelor pentru ameliorarea problemelor de sănătate și pentru a ajuta individul să recâștige bunăstarea. Indiferent de modul de distribuție, este esențial să fii bine informat înainte de utilizare, cu privire la restricții. Într-adevăr, acțiunea lor foarte puternică nu este compatibilă cu toate persoanele, în special copiii și femeile însărcinate, și necesită precauții stricte de utilizare.
Difuzarea uleiului aromat: sfaturi
Pentru a optimiza eficiența beneficiilor uleiurilor aromate, materialul ales pentru distribuția lor joacă un rol cheie. Există mai multe tipuri de difuzoare de uleiuri esențiale cu diferite metode de acțiune:
Nebulizarea: aceasta este cea mai utilizată metodă de difuzie terapeutică. Particulele de ulei esențial sunt amestecate cu aerul, apoi sunt proiectate prin acțiunea a două duze. Acest proces permite particulelor de ulei esențial să rămână în atmosferă mai mult timp și, prin urmare, mirosul lor se răspândește în încăpere. Acest tip de difuzor este ideal pentru camere foarte mari.
Abur: uleiul esențial este aici amestecat cu apă, care formează un lichid gata să fie transformat în abur printr-un sistem de vibrații. Diluarea uleiului esențial în apă face că difuzia să să fie mai puțin concentrată și, prin urmare, mai puțin eficientă în timp. Acest echipament poate acoperi o suprafață medie.
Căldură: uleiurile esențiale sunt încălzite de o rezistență pentru versiunile electrice sau de o lumânare pentru versiunile clasice. Deoarece nu există un sistem de proiecție în aer, difuzia este limitată la nivel spațial. Acesta este motivul pentru care acest tip de utilizare este în general rezervat pentru camere mici.
Deși alegerea tehnologiei pentru diseminarea extractelor de plante este importantă, doză corectă este, de asemenea, esențială. Pentru fiecare ulei esențial, există o doză recomandată. Prin urmare, este esențial să consulți instrucțiunile de utilizare. Unele uleiuri aromate au un miros atât de puternic încât este recomandabil să le utilizezi în sinergie cu alte uleiuri. Acest lucru limitează astfel concentrarea lor. Acesta este cazul, de exemplu, cu mușețelul.
Adaptează parfumul în cameră
În funcție de proprietățile uleiului esențial, acesta va fi în general potrivit pentru o anumită cameră din casă. Pentru dormitor, odihna și liniștea sufletească sunt primordiale. Acesta este motivul pentru care lavanda sau mușețelul sunt cele mai recomandate uleiuri.
Pentru gătit, obiectivul este adesea neutralizarea mirosurilor sau adăugarea unui parfum gourmet. Prin urmare, obiectivul este un ulei esențial care miroase bine. În acest caz, citricele precum lămâia, portocală sau scorțișoara îndeplinesc minunat acest rol.
Pentru a-ți parfuma casă natural, oferind în același timp beneficii pentru sănătate, uleiurile aromate pot deveni rapid cei mai buni aliați ai tăi. Depinde de tine să alegi parfumul în funcție de gusturile și dorințele tale.