Tosca

0

Actul I. In biserica Sant’Andrea della Valle din Roma, pictorul Mario Cavaradossi lucreaza la un portret al Madonei. Aici se refugiaza luptatorul pentru libertate, Angelotti, evadat din inchisoare. Recunoscandu-l, pictorul se ofera sa-l ascunda. Auzind vocea Floriei Tosca, iubita sa, Mario il conduce pe evadat intr-o capela, punandu-i la dispozitie un cos cu merinde. Tosca, vizitandu-l pe pictor si vazand pictura care sugereaza imaginea altei femei, se crede inselata. Mario insa o impaca si, dupa plecarea ei, fuge impreuna cu Angelotti, pentru a-l ascunde.
Prefectul politiei, Scarpia, pornit in cautarea fugarului, ajunge la biserica.
Descoperind cosul de provizii golit, Scarpia in?elege ca evadatul a trecut pe aici si ca Mario poate sti locul unde se ascunde acesta. Folosindu-se de un evantai uitat in biserica, Scarpia starneste si exploateaza gelozia Floriei Tosca, planuind sa se serveasca de ea pentru a-l gasi pe fugar.
Actul II. Scarpia, in apartamentul sau, faureste planuri pentru a o cuceri pe Tosca. Oamenii lui il aresteaza pe Mario si il duc la interogatoriu pentru a-l determina sa divulge locul unde se ascunde evadatul. Scarpia da ordin ca pictorul sa fie torturat. Totodata trimite sa fie chemata Tosca. Nemaisuportand strigatele de durere ale iubitului ei, Tosca dezvaluie locul unde este ascuns Angelotti. Scarpia hotaraste condamnarea pictorului pentru a o convinge pe Tosca sa-i cedeze. Ea se preface ca accepta, cu conditia de a primi un permis de trecere a frontierei pentru ea si Mario. Scarpia este de acord si ii promite ca executia lui Mario se va face numai de forma, cu gloante oarbe. In momentul in care Scarpia doreste sa-si ia rasplata, Floria Tosca, credincioasa dragostei sale, il ucide, implantandu-i un pumnal in inima.
Actul III. In inchisoarea Sant’Angelo din Roma, Mario obtine ingaduinta temnicerului de a scrie iubitei sale cateva randuri, prin care isi ia ramas bun de la ea si de la viata. Soseste Tosca si ii arata permisul de libera trecere. Cei doi tineri viseaza, fericiti, la libertatea care ii asteapta departe de Roma. Se ivesc zorii. Momentul executiei a sosit si Mario trece linistit in fata plutonului, care trage salva de gloante. Tosca asteapta cu nerabdare plecarea soldatilor si se apropie de Mario. In fata ei, insa, zace corpul neinsufletit al iubitului. Executia fusese reala.
Zdrobita de aceasta neasteptata lovitura si dandu-si seama ca va fi prinsa de politia lui Scarpia, Tosca se sinucide, chemandu-l pe tiran in fata judecatii de apoi si aruncandu-se de pe terasa inchisorii.

Tosca – Silvia Sorina Munteanu, Mario – ZWETAN MICHAILOV, Scarpia – CARLOS ALMAGUER, Angelotti – Stefan Schuller, Sacristanul – Radu Pintilie, Spoletta – Valentin Racoveanu, Sciarrone – Daniel Filipescu, Temnicerul – Ion Dimieru, Pastorul – Maria Jinga, Dirijor – Iurie Florea
De: G. Puccini
Data/Ora: 18:30
Locatie: Opera Nationala din Bucuresti

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.