Termeni care definesc Bucurestiul

0

Capitala este unul dintre acele locuri din tara care se prezinta cu totul diferit decat se asteapta turistii sau cei care il vad pentru prima data, atat cu bune cat si cu rele. Este un oras care nu poate fi descris decat din perspectiva celui care il cunoaste intim, care ii cunoaste strazile aglomerate, metroul plin de oameni interesanti, vesnicul loc de intalnire din fata McÂ’Donalds-ului de la Unirea, Lipscani-ul cochet ziua si centru al distractiei noaptea, plin de cluburi studentesti si toate micile detalii care fac din acest oras locul pe care il numesc acasa milioane de bucuresteni. Pentru turistii si pentru studentii ce abia isi incep viata in Capitala, Bucurestiul este greu de descris, experienta poate fi coplesitoare, dar va fi cu siguranta intensa si diferita, iar daca cineva ar incerca sa o descrie in doar cateva cuvinte dintr-un dictionar al limbii romane, cu siguranta nu ar lipsi termeni precum aglomerat, grabit, unic sau colorat.

De ce sa descrii Bucurestiul folosind un dex explicativ? De ce nu?! Bucurestiul este orasul caruia i se pot da 1001 definitii si se va incadra in toate, in functie de perspectiva celui care vorbeste despre el.

1. Aglomerat = ingramadit, inghesuit * (Despre spatii) suprapopulat, ticsit. Incepand cu evidentul, aglomerat este primul termen care defineste aproape orice capitala, iar Bucurestiul poate mai mult decat altele. Definitia preluata de pe www.DexOnline.net contine cuvantul suprapopulat, iar aceasta este una din realitatile Bucurestiului din ultimii 20 de ani. Centru universitar, Bucurestiul este orasul in care multi tineri viseaza sa gaseasca alta viata. Putini isi ating scopul, insa prezenta lor in oras inseamna mai mult decat metroul plin la orele de varf si traficul infernal de dimineata, inseamna ca orasul este la fel de suprapopulat de vise cum este si de oameni, iar aceasta este frumusetea marilor orase.

2. Grabit = (despre oameni) care se grabeste, care merge foarte repede (pentru a ajunge undeva la timp). Aceasta este definitia conform acestui dex limba romana. Bucurestiul este plin de oameni grabiti, iar sansele sunt ca ceilalti participanti la trafic, ceilalti calatori cu autobuzul, ceilalti pietoni sa fie intotdeauna mai grabiti decat tine, drumul lor mai important, intarzierea lor la servici sau la cursuri mai grava. Bucurestiul este orasul in care totul pare ca se petrece in graba, unde de prea putine ori oamenii se mai opresc sa priveasca peisajul mereu in schimbare, spatiile verzi amenajate recent, superbele parcuri pentru prima data in multi ani atent ingrijite sau ceilalti oamenii, la fel de grabiti ca si ei. Cei care doresc sa se integreze trebuie sa fie ori la fel de grabiti, ori oameni care au tot timpul din lume, nu exista cale de mijloc.

3. Unic = singur, intr-un singur exemplar; numai unul; exceptional, fara seama, incomparabil. Fiecare oras este unic, Bucurestiul nu se afla singur in aceasta categorie, insa poate mai mult decat alte locuri, Capitala se incadreaza perfect in aceasta definite de dex online – prin oamenii sai, oameni care au povesti dintre cele mai diverse si mai incredibile, oameni veniti in Capitala cu vise si sperante despre care s-ar putea scrie carti. In calitatea sa de capitala a tarii, centru universitar, cultural, economic si turistic, Bucurestiul este un oras care nu ar putea fi altfel decat unic si poate tocmai de aceea pare mereu in cautarea propriei identitati.

4. Colorat = care are o culoare, care are culori vii, stralucit, vioi. Asa defineste un dex online ideea de colorat, atunci cand nu este vorba de eufemisme care nu isi au locul pe acest subiect. Bucurestiul obisnuia sa fie cunoscut drept orasul gri, orasul lipsit de culoare, simbol al epocii comuniste insa se scutura incet dar sigur de aceasta imagine, iar in spate turistii si cei care il vad pentru prima data, cu alti ochi decat bucurestenii aflati prea aproape pentru a vedea imaginea in perspectiva, Bucurestiul devine un oras plin de culoare. Nu este vorba aici doar de blocurile proaspat renovate, vopsite in culori ce sterg griul amar pe care l-au purtat atatia ani, ci de oameni. Oamenii din Bucuresti sunt tot mai colorati, tot mai plini de viata, tot mai deschisi, acestia sunt oamenii care au inceput din nou sa umple cafenele si cluburile studentesti de pe Lipscani, care se plimba din nou in weekend-uri prin Herestrau, oamenii care invata din nou sa isi iubeasca orasul.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.