Actualitatea muzicală, revistă lunară editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România organizează în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Gala premiilor sale anuale, luni 18 noiembrie, ora 11, la Ateneul Român, eveniment moderat de Mihai Cosma, redactorul şef al revistei.
De 33 de ani, muzicienii din România beneficiază de această formă elegantă, prestigioasă, de recunoaștere a valorii lor, prin Premiile oferite de revista „Actualitatea muzicală”. Venind din partea profesioniștilor breslei, această recunoaștere validează excelența contribuțiilor laureaților în viața muzicală românească.
Premiile revistei „Actualitatea muzicală” s-au impus astfel în peisajul cultural românesc datorită seriozității și criteriilor din procedura de nominalizare și de acordare, prin buna vizibilitate a Galelor de decernare, și, desigur, prin prisma celebrității artiștilor recompensați cu aceste premii, vedete și valori ale muzicii românești sau internaționale.
În cadrul celei de a 33-a ediții a Galei premiilor anuale ale revistei „Actualitatea muzicală” ce va avea loc în Salonul Oficial al Ateneului Român din București, se vor acorda distincții pentru performanțe în sfera muzicii c
lasice și a celei de divertisment din perioada 2022-2023, unor interpreți, creatori și spectacole, remarcând și răsplătind astfel valoarea acestora.
La categoria muzică clasică, laureații sunt: compozitoarea și dirijoarea Simona Strungaru pentru proiectele ei artistice originale și valoroase, cântăreața și actrița Laura Gabriela Oana pentru excelență scenică și muzicologul Oltea Șerban-Pârâu, curator al multor proiecte muzicale naționale reunite sub titlul ”Turnee de poveste” (Duelul viorilor, Flautul fermecat, Pianul călător, O harpă de poveste, Orgile României, Un artist, un pian și un țambal, Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo, Vioara lui Enescu, Zâmbetul muzicii, Melodie Dor Magie).
Pentru muzica de divertisment, artiștii premiați vor fi: Marius Țeicu – ”Campionul șlagărelor”, Adrian Daminescu – ”Forța talentului”, Petre Geambașu – ”O viață închinată cântecului”, Paul Surugiu-Fuego pentru 13 sezoane de mare audiență ale emisiunii sale ”Drag de România mea” de la TVR2, Andrei Tudor pentru cartea ”Un secol de muzică ușoară românească” și nu în ultimul rând, Mircea Tiberian, care primește Premiul muzicii de jazz.
Premiul pentru spectacolul anului va fi decernat musicalului Fantoma de la operă de Andrew Lloyd Weber și Charles Hart, de la Opera Națională București, care a reprezentat cel mai mare succes de box office din istoria ONB. Echipa de realizatori este formată din Daniel Jinga, Răzvan Ioan Dincă, Gary McCann, Violeta Dincă, Ernest Fazekas și alții, printre soliști numărându-se Irina Baianț, Adrian Nour și Kyrie Mendel.
Unică prin concepție și realizare, revista Actualitatea Muzicală fondată în 1990 de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, se adresează tuturor categoriilor de muzicieni ai tuturor genurilor muzicale – muzică de operă, de balet, simfonică, corală, ușoară, pop, rock, jazz, folk – și melomanilor aparținând mai multor generații. Conține cronici de concerte și spectacole și recenzii scrise de reputați critici muzicali, pagini dedicate celor care doresc să aibă informații la zi despre cele mai importante evenimente muzicale din România.