Orchestra Română de Tineret în ciclul “Mari Orchestre ale Lumii”, pe 3 septembrie

0

Orchestra Română de Tineret este un ansamblu simfonic de înaltă calitate din România, format din tineri muzicieni talentați. A fost fondată în anul 2008 sub îndrumarea violoncelistului Marin Cazacu și inițial a fost un proiect artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” și Lanto Communication. Din 2014, orchestra funcționează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

Scopul principal al Orchestrei Române de Tineret este de a oferi tinerilor muzicieni din România o platformă pentru a dezvolta abilitățile lor în cadrul unui ansamblu simfonic profesionist. Această experiență artistică unică își propune să atingă un nivel înalt de performanță și să îi pregătească pe tinerii muzicieni pentru a deveni instrumentiști în orchestre simfonice de top.

De-a lungul anilor, orchestra și-a câștigat o reputație excelentă pe scena muzicală internațională, fiind considerată una dintre cele mai bune orchestre de tineret din Europa și din lume. Ea a fost invitată să participe la evenimente și festivaluri muzicale prestigioase, inclusiv Festivalul Internațional „George Enescu” din București, unde a avut o prezență constantă și notabilă.

Orchestra Română de Tineret a colaborat cu numeroși dirijori și soliști de renume internațional, precum Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu și mulți alții. Prin intermediul acestor colaborări, orchestra își îmbogățește repertoriul și capătă experiență în interpretarea diferitelor stiluri muzicale.

Un moment important în calendarul orchestrei este participarea la Festivalul Internațional „George Enescu”, unde a avut onoarea să interpreteze în cadrul ciclului „Mari Orchestre ale Lumii”. Acest eveniment oferă publicului larg ocazia de a se bucura de talentul tinerilor muzicieni și de repertoriul lor diversificat.

Orchestra Română de Tineret a reușit să-și consolideze poziția ca un ansamblu de primă clasă în peisajul muzical românesc și internațional. Prin performanțele lor de înaltă calitate și prin abordarea profesională a muzicii, membrii orchestrei contribuie la promovarea culturii muzicale și la dezvoltarea viitoarelor generații de muzicieni talentați din România.

Orchestra Română de Tineret va cânta pe 3 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Palatului din Bucureşti, în ciclul “Mari Orchestre ale Lumii” a Festivalului Internaţional “George Enescu” fiind dirijată de dirijorul Stefan Asbury, solist Jan Lisiecki. Programul va cuprinde Cercar la nota de Cornel Ţăranu, Concertul pentru pian în la minor op. 16 de Grieg şi Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 de Şostakovici. Este a şaptea oară de la înfiinţarea sa acum 15 ani când Orchestra Română de Tineret are această oportunitate.
Programul va fi prezentat în avanpremieră la Sinaia, unde va marca pe 31 august, ora 19 la Sala Casino închiderea Festivalului “Enescu şi muzica lumii”, ediţia a 24-a. Distribuția concertului din 31 august este Cristian Sandu, solistă Adela Liculescu – pian, cu același program Cornel Țăranu, Grieg, Șostakovici. Loc deja de întâlnire plină de emoție a unui public fidel, la care în fiecare an se adaugă noi melomani, mai ales din generația tânără, Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii” are ca organizatori principali Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” și Primăria Orașului Sinaia și este, iată, de aproape un sfert de secol, una dintre cele mai importante și bine expuse rampe de lansare a celor mai valoroși tineri muzicieni ai României, finalul fiind marcat de această data de Orchestra Română de Tineret.
Marin Cazacu, fondatorul Orchestrei Române de Tineret: “Noi în 2011 am cântat pentru prima dată cu Orchestra Română de Tineret la Festivalul „George Enescu” din București, invitați într-un ciclu în care includerea noastră mi se pare și astăzi uluitoare pentru o orchestră de tineret : ciclul Mari Orchestre ale Lumii. Curajul pe care l-a avut, recunosc, la vremea respectivă Mihai Constantinescu (era și Ioan Holender director artistic atunci), de a include o orchestră de tineret într-un ciclu atât de prestigios a fost un impuls deosebit pentru noi. Iar orchestra a cântat admirabil”
Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu și este primul și cel mai cunoscut ansamblu simfonic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre de gen din Europa și din lume, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.
Cristian Mandeal, dirijorul principal al ORT : “Foarte aproape de momentul de început, orchestra a fost programată în cel mai important ciclu al festivalului, acela de „Mari orchestre ale lumii”. Eram cu toții conștienți, atât Mihai Constantinescu, cât și eu cu Marin Cazacu, că nu eram cu adevărat o mare orchestră a lumii, dar faptul că am fost programați într-un astfel de ciclu a fost extrem de stimulativ pentru noi și ne-a făcut foarte vizibili pentru publicul românesc. Era foarte important ca publicul românesc să ia cunoștință cât mai mult de existența acestei orchestre.”
Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ 

Orchestra Română de Tineret la Festivalul Enescu 2019

video concept Virgil Oprina

Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication.
Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.
În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.
Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Dobbiaco – Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Elb Philharmonie din Hamburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.
În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret au fost prezenți pe noi importante scene din Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Ungaria, Germania și Luxemburg și au întreprins, de asemenea, un spectaculos turneu în S.U.A., anul 2020 fiind dominat de aparițiile în aer liber și online. În anul 2021 și prima parte a anului 2022, Orchestra Română de Tineret a continuat seria unor concerte de mare succes, cu o permanentă îmbogățire a repertoriului prin apariții de senzație la Sala Radio alături de Winton Marsalis & Jazz at Lincoln Center Orchestra, din nou la Young Euro Classic – Berlin, precum și la Millenium Stage Center la Expo 2020 Dubai, urmând în vara 2022 o nouă prezență în fabuloasa sală Elb Philharmonie din Hamburg.
În anul 2023 Orchestra Română de Tineret și-a continuat prezențele de mare succes atât în țară, cât și la Kassel (Germania) în cadrul Festivalului Internațional al Rinului în minunata sală Kongress Palais Stadthalle și la Berlin în sala Konzerthaus în cadrul unei noi prezențe la Festivalul Internațional Young Euro Classic. Momentul de vârf al anului 2023 va fi prezența Orchestrei Române de Tineret pentru a șaptea oară în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, în ciclul de concerte “Mari Orchestre ale Lumii”.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.