Am auzit vorbindu-se des despre ele si stim ca a le consuma in mod echilibrat, prin alimente sau suplimente, este un lucru esential pentru a mentine o stare optima de bine. Dar ce sunt, de fapt, Omega 3, 6, 9 si ce functii indeplinesc in organism?
Acestea sunt trei tipuri de lipide, acizi grasi polinesaturati. Mai exact, Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi definite drept „esentiale”, intrucat nu pot fi sintetizate de organismul uman, dar fiind esentiale pentru sanatate, trebuie introduse prin alimentatie.
Spre deosebire de primele doua, Omega 9 se incadreaza in acea categorie de elemente pe care organismul este capabil sa le produca, pornind de la alte tipuri de grasimi. Cel mai important dintre acestea este acidul oleic, care se gaseste din abundenta, de exemplu, in uleiul de masline.
Aceste grasimi sunt vitale deoarece au cel putin trei functii foarte importante:
-Sunt folosite pentru crearea de hormoni;
-Alcatuiesc membranele celulare;
-Produc energie.
In ce alimente se gasesc Omega 3, 6 si 9?
Omega 3 se regasesc in mod natural sub trei forme:
Acid alfa-linolenic sau ALA: Acesta se regaseste in legumele cu frunze verzi, soia si semintele de in.
Acid eicosapentaenoic sau EPA: Este prezent in principal in uleiul de ficat de cod, macrou, hering si somon.
Acid docosahexaenoic sau DHA: Il regasim in macrou, ulei de peste si unele tipuri de alge.
Omega 6 se gaseste aproape peste tot, de la cereale la carne, la leguminoase sau in orice produs ambalat in supermarket. Cele mai abundente surse sunt uleiurile vegetale de porumb, masline, arahide, floarea soarelui, soia si asa mai departe.
Cum sa introduci Omega 3, 6, 9 in dieta zilnica?
Omega 3 are in general o functie antiinflamatoare, in timp ce Omega 6 are o actiune asupra raspunsului inflamator al organismului. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa luam aceste elemente in proportie potrivita. Aceasta inseamna ca, cu cat consumati mai mult Omega 6, cu atat va trebui sa suplimentati mai mult Omega 3. Din pacate, in dietele occidentale exista un abuz de alimente bogate in Omega 6 (prezente, de exemplu, si in celebrul ulei de palmier), iar in schimb exista un deficit de alimente care contin Omega 3, ajungand chiar la dezechilibru.
Rezulta asadar ca deficitul, sau dezechilibrul grasimilor Omega, duce la probleme specifice, multe dintre ele legate de inflamatia cronica.
Efecte specifice ale Omega 3 sub oricare dintre formele sale naturale:
-Are o mare importanta in formarea si intretinerea tesutului nervos si ocular;
-Are functie antiagreganta, fluidificanta si vasodilatatoare;
-Are o functie pozitiva asupra patologiilor metabolice;
-Are functie de protectie asupra evenimentelor cardio-celebro-vasculare;
-Contracareaza trigliceridele;
-Are actiune antihipertensiva;
-Are actiune antiinflamatoare;
-Imbunatatiti simptomele depresiei.
De asemenea, celelalte tipuri de acizi grasi au beneficii extraordinare asupra sanatatii.
In concluzie, putem spune ca un amestec bine echilibrat de acizi grasi esentiali 3-6-9 duce la beneficii semnificative asupra intregului organism, influentand pozitiv concentrarea si activitatile creierului, inhiband formarea LDL si favorizand cresterea HDL(coleserol rau si colsesterol bun), privind agregarea trombocitara, tensiunea arteriala, vascozitatea sangelui, artrita, alergiile si problemele dermatologice.
1 Comment
Prin urmare, cea mai buna cale de a le asigura organismului aceste asa-numite grasimi „esentiale” este prin alimentatie si alimente bogate in Omega 3, 6 si 9.
Bravo pentru aceasta postare foarte interesanta! Acest material de informare este foarte folositor, deoarece ne ofera detalii comprehensive despre acizii grasi Omega 3, 6 si 9 si despre modul in care putem introduce aceste elemente esentiale in dieta noastra zilnica. Aceste informatii ne pot ajuta sa imbunatatim starea de bine si sanatatea pe termen lung. Multumesc pentru informarea si publicarea acestei postari!