Nu uita fișa de școlarizare atunci când vrei să obții fișa medicală pentru permis!

0

Demersurile ce trebuie întreprinse pentru obținerea permisului de conducere au o ordine clară, stabilită prin legislația în vigoare. Atât la începerea cursurilor de școlarizare, cât și la finalul acestora se încheie două documente importante, strâns legate, fără de care niciun aspirant la carnetul de șofer nu își poate continua drumul spre îndeplinirea visului de a conduce un autovehicul.

Fisa medicala pentru permis este actul care atestă capacitatea fizică și psihică a solicitantului de a conduce pe drumurile publice. Fără un rezultat pozitiv, care să valideze aptitudinile din punct de vedere al sănătății, aplicantul este considerat inapt pentru a se urca la volanul unui autoturism.

Fișa de școlarizare, actul emis de școala de șoferi

Există două etape distincte în acest proces. În prima etapă se alcătuiește dosarul de înscriere la școala de șoferi aleasă, iar în a doua este întocmit dosarul cu actele necesare pentru susținerea examenului de obținere a permisului la categoria dorită. Primul segment, cel al școlarizării, este marcat prin eliberarea actului cu rezultatele analizelor medicale și avizul psihologic. Acest document este, de fapt, fișa medicală pentru permis, emisă în cadrul unei clinici autorizate de către Direcția de Sănătate Publică și Poliția Rutieră. Însă această fișă nu poate fi completată fără fișa de școlarizare. Așadar, nu uita de aceasta atunci când te prezinți la clinica medicală!

În funcție de grupa de conducători auto din care dorești să faci parte, va trebui să susții o serie de investigații medicale obligatorii. Pentru grupa I, în care se încadrează conducătorii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE, evaluarea se face prin prisma a 6 specialități medicale, precum: oftalmologie, ORL, ortopedie, medicină internă, neurologie și psihiatrie. Dacă faci parte din grupa a II-a, cea a conducătorilor de autovehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E, atunci ți se vor solicita 7 controale medicale, fiind inclusă pe listă și pneumologia, pentru identificarea riscului de apnee în somn.

fisa medicala pentru permis

Documente necesare pentru a obține fișa medicală pentru permis

Toate formularele tip prevăzute de lege, cu evaluările medicale menționate, se găsesc la recepția clinicii la care ai făcut programarea. În ziua stabilită, prezintă-te cu următoarele documente, pentru a efectua înregistrarea lor și a începe vizitele medicale:

  • Buletinul sau Cartea de identitate;
  • Fișa de școlarizare, în cazul în care urmezi cursurile unei școli de șoferi;
  • Adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze dacă figurezi cu boli cronice în evidența sa;
  • Scrisoarea medicală eliberată de medicul diabetolog va fi necesară în situația în care ești diagnosticat cu diabet de tip I;
  • Ochelarii de vedere, dacă este cazul.

Documentul se eliberează în cel mult 60 de minute, după ce au fost efectuate toate consultațiile de specialitate. Acesta va avea înscris rezultatul analizelor medicale, alături de ștampila clinicii. Dacă rezultatul te declară apt din punct de vedere fizic și psihic pentru a conduce, vei continua demersurile pentru obținerea permisului auto. În cazul în care ești declarat inapt pentru această activitate, va trebui să renunți la această plăcere, pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.

Fișa medicală pentru permis este valabilă 1 an de la data înregistrării și poate fi utilizată pe întreg teritoriul țării, indiferent de orașul în care a fost emisă.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.