Nabucco

0

Nabucco – opera in 4 acte de Giuseppe Verdi – joi, 21 ianuarie, de la ora 18.30, la Opera Nationala Bucuresti. Libretul de Temistocle Solera (spectacol in limba italiana).

 

Actul I. Evreii isi plang infrangerea suferita in luptele cu armatele regelui Babilonului conduse de Nabucco. Profetul evreu Zaccaria incearca sa le redea curajul, dezvaluindu-le ca Fenena, fiica lui Nabucco, a fost luata ostateca. O incredinteaza unui tanar ofiter evreu, Ismael, fara sa stie ca cei doi se iubesc. Acesta, pe cand era prizonier in Babilon, evadase cu ajutorul Fenenei. Apare Abigaille, sora Fenenei, care, la randul ei, il iubeste pe Ismael. Ii fagaduieste viata, in schimbul iubirii lui, dar acesta refuza. Soseste Nabucco. Zaccaria ameninta ca o va sacrifica pe Fenena, dar interventia lui Ismael o salveaza. Evreii il blestema si il acuza de tradare.
Actul II. Tabl.1. Ne aflam in Babilon. Abigaille gaseste un pergament ce dovedeste ca nu e fiica lui Nabucco, ci o sclava pe care el a adoptat-o. Isi aminteste de dragostea pentru Ismael, schimbata acum intr-o ura inversunata.
Actul III.Tabl.1. Abigaille e pe tron. Coruri de asirieni ?i canta gloria. Marele Preot al lui Baal prezinta Abigaillei sentinta de condamnare a evreilor. Intra Nabucco. Abigaille reuseste sa-l faca pe regele nebun sa iscaleasca sentinta. Afla ca Fenena, fiica lui legitima, fiind convertita la mozaism, va muri impreuna cu ceilalti evrei. Este arestat de garzile Abigaillei.
Actul IV. Tabl.1. Nabucco isi vine incet in fire. Se roaga lui Iehova si promite ca templul Sionului va fi recladit. Aflat la fereastra, o vede pe Fenena care e dusa la moarte. Isi recapata puterea si se hotaraste sa o elibereze.

De: Giuseppe Verdi
Cu:Eugen Secobeanu, Mihai Lazar, Pompeiu Harasteanu, Mariana Colpos, Sidonia Nica, Marius Bolos, Liviu Indricau, Dorina Chesei
Dirijor: Cornel Trailescu

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.