Motanul Incaltat

0

Actul I. Motanul nazdravan este singura avere a lui Ionica, un tanar chipes dar disperat de saracia in care se zbatea. Intr-o dimineata de primavara Motanul se prezinta drept "cavalerul Cotosman", slujitorul "Voievodului Ionica de Carambas-Bambas-Strambas", celor patru slujitori ai imparatului care cautau sa prinda un iepuras alb. Cotosman prinde iepurasul pe care-l va duce ca dar de logodna domnitei, din partea lui Ionica. In drum, intalneste doi talhari cu o boccea furata pe care Cotosman ii sperie si ii alunga. In boccea gaseste exact cizmele si hainele ce-i trebuiau ca sa se prezinte la curtea imparatului.
Actul II. Tabloul 1.Cotosman, tantos, intra in sala tronului, unde toti motaiau, cu darul pentru domnita. Reuseste sa scape de mania Marelui Dregator cu ajutorul celor patru slujitori care ii jurasera credinta, reusind sa-l opreasca pe imparat sa semneze punerea unor noi biruri. Tabloul 2. Cei patru slujitori care l-au salvat pe Cotosman sunt aruncati in turn, unde mai era inchis un Rob. Cotosman il indeamna pe Rob sa rupa lanturile, sa-i dezlege si pe slujitori si sa fuga. Gaseste un saculet cu praf de scarpinat cu care scapa de Marele Dregator al carui plan era sa-l omoare pe imparat si sa se insoare cu domnita. Tabloul 3. Domnita, in iatac, incearca sa adoarma cu gandul la tanarul chipes pe care-l vazusese in cursul zilei, nimeni altul decat Ionica. In acest timp, Marele Dregator incearca sa-l prinda pe Cotosman prin salile palatului, ca sa-si puna planul in aplicare. Cotosman, insotit de prietenii sai, il da in vileag si porunceste garzilor sa fie invhis in turn. Toti cei de fata sunt invitati acasa la stapanul lui, "Voievodul Ionica".
Actul III. Tabloul 1. In acest timp, Ionica isi canta dorul pe malul apei, caci se indragostise si el de frumoasa domnita. Motanul, venind in mare graba, ii cere sa faca cum il sfatuieste el si totul va fi bine. Cand se apropie alaiul imparatesc, Cotosman, plangand cu disperare, anunta ca talharii i-au pradat stapanul de haine si l-au aruncat in apa. Ionica se prezinta in fata imparatului si a domnitei, cu hainele primite de la un curtean al imparatului. Tabloul 2. Cum stapanului ii trebuia si un castel, Cotosman il alege pe cel al Uriasului. Impreuna cu prietenii sai merge la acesta, oferindu-i o coroana din partea imparatului. Cu siretenie il determina pe Urias sa se transforme in soarece si il inghite. Asa a scapat, spre bucuria poporului, tara de Marele Dregator si de Urias. Cotosman devine mana dreapta a imparatului. La nunta celor doi tineri au venit "Scufita Rosie", "Alba ca zapada si cei sapte pitici", "Capra cu trei iezi" si alti eroi din basme.

De: C. Trailescu
Data/Ora: 11:00
Sala:Opera Nationala Bucuresti
Locatie: Opera Nationala din Bucuresti

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.