Mic dejun in spirit romanesc, cu Breakfast in America

0

Cum ai putea sa ”te dregi” mai bine dupa o zi nationala sarbatorita iarna, cu zgomot mult si vin pe masura? Evident, band o cafea fierbinte. Ca sa nu duci dorul agitatiei de cu o zi in urma ai obtiunea sa ramai in centru, locul unde seara vezi cele mai multe si mai colorate luminite. Cafepedia poate fi o alegere. Situata pe b-dul Elisabeta, nr. 11-13, vis-a-vis de libraria Eminescu, adica la Universitate, Cafepedia are un spatiu aerisit si generos, cu ferestre marii, prin care poti sa privesti linistit forfota strazii.
In dimineata asta nu sunt multe persoane matinale. Doi-trei clienti care servesc micul dejun si chelnerii care stau in spatele unor vitrine. Sunt doua. O vitrina cu prajituri si sanviciuri si una cu inghetata. Desi pare apetisanta, pentru inghetata nu simnt ca este anotimpul potrivit, asa ca ma asez la o masa in intentia de a consulta meniul. Exista un mini-meniu pe fiecare masa si in cateva minute primesc si meniul complet. Denumirea produselor este scrisa exclusiv in limba engleza. Si pentru meniul de pe masa s-au folosit aceasi exprimare. Oricat ai cauta nu vezi o vorba in romana, asa ca daca nu ai invatat la scoala, ghinion. Interoghezi meniul-chelner ca sa afli amanunte si daca nu esti prea hotarat alegi ceva la intamplare sa nu stresezi doamne fereste bietul om. Doar nu e baza de date. Cam asa am facut si eu, refuzand sa-l citesc din solidaritate cu 1 decembrie. (Vorbim romana, macar de ziua nationala) si-am primit o cafea cu lapte (caffe latte) si un corn cu unt (croissant cu unt).
In jurul meu multe mese rotunde din lemn cu fotolii asezate simetric. Sunt toate la fel, grena cu maro, in ton cu nuanta cafenie a peretilor tapetati. Unul se distinge, totusi printr-o guma lipita pe spatele manerului. In speranta ca semnul distinctiv va disparea curand, m-am bucurat ca nu m-am asezat acolo si-am baut cafeaua ”desteptatoare” privind florile crem desenate pe pereti- static sau putinii trecatorii, cum se miscau zgribuliti-dinamic. Am tras cu ochiul si la monitorul setat pe postul Bar TV agatat pe peretele din spate si la putinii clientii ce-si beau cafeaua la mesele vecine.
Pe fiecare masa este o mica cutie de tabla rosie. Ascunse in cutie, am gasit scrise in limba romana cateva oferte incitante de ceaiuri de tot felul. Apoi in difuzor am ascultat din pura intamplare Supertramp, in mod ironic, dupa toate eforturile mele de a avea un mic dejun in spirit romanesc, cu Breakfast in America.  
Locatie: CreamSideratii

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.