LA CENERENTOLA

0

La Cenerentola – Opera comica in doua acte de Gioacchino Rossini
Libretul de Jacopo Ferretti
Actul I. Tabloul 1.
Angelina – numita si Cenusareasa – locuieste in palatul lui Don Magnifico impreuna cu surorile sale vitrege, Clorinda si Tiesbe, fiind tratata ca o servitoare. Inima ei este buna, ca si faptele pe care le face (il ajuta pe cersetorul care cere gazduire). Se anunta ca printul va organiza o serbare, pentru a-si alege sotia dintre tinerele invitate. Chiar el, travestit in hainele servitorului sau, Dandini (iar acesta imbracat in print), soseste pentru a le pofti pe cele trei fete la palat. O zareste pe Cenusareasa si se indragosteste pe loc. Printul fara sa-si divulge identitatea, sub masca servitorului o invita si pe Angelina la palat. Tanara ramane acasa din cauza geloziei surorilor ei si pentru ca Don Ramiro nici nu se gandea sa-i dea vreo sansa Cenusaresei.
Tabloul 2. La palat, in plina serbare, isi face aparitia o frumoasa necunoscuta. Este Cenusareasa, imbracata in rochia trimisa, pe ascuns, de Alidoro (cel care a fost cersetorul ajutat de Angelina).
Nimeni nu isi da seama ca tanara misterioasa ar putea fi Angelina, fiica vitrega a lui Don Magnifico.
Actul II. Tabloul 1. Cenusareasa refuza flirtul lui Dandini si ii spune ca-l prefera pe servitorul sau (de fapt printul). Il intalneste si pe Don Ramiro caruia ii daruieste o bratara ca semn  de recunoastere  in caz ca viata ii va ajuta sa se mai intalneasca. La sfarsitul balului Don Magnifico si fiicele sale pleaca destul de deceptionati, deoarece tatal a aflat adevarul despre identitatea lui Dandini iar planurile sale au fost spulberate.
Tabloul 2. Cei trei o gasesc pe Cenusareasa la treburile ei. Don Magnifico are un presentiment ciudat dar, nu-si imagineaza ca cea care este tratata ca o servitoare ar fi putut sa ajunga la balul dat de print.
Don Ramiro se hotaraste se renunte la jocul deghizarilor si pleaca sa-si caute aleasa inimii. O gaseste pe Angelina si spre surprinderea lui Don Magnifico si a surorilor vitrege, printul o cere in casatorie.
Tabloul 3. In sala tronului, Angelina si Don Ramiro primesc felicitarile curtii. Cenusareasa, inima nobila, iarta surorilor sale toate ofensele pe care i le-au facut, hotarata sa traiasca fericita alaturi de alesul ei.
Personaje:
Don Ramiro – tenor – Principe de Salerno
Dandini – bass – valetul printului (care se deghizeaza in print)
Don Magnifico -buffo-bass – Baronul de Montefiascone
Clorinda – soprana – fiica buna a lui Don Magnifico
Tiesbe – mezzo-soprana – a II-a fiica buna a lui Don Magnifico
Angelina -Cenerentola – contralto sau mezzo-soprana – Cenusareasa, fiica vitrega a lui Don Ramiro
Alidoro – bass – Consilierul lui Don Ramiro, cel care se deghizeaza in cersetor
De: G. Rossini
Data/Ora: 18:30
Locatie: Opera Nationala din Bucuresti

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.