Interfonul este aparatul care permite unui vizitator accesul într-o clădire. Locatarii primesc din partea administratorului un număr suficient de chei, carduri, coduri sau alte soluţii de acces. În fiecare locuinţă se regăsesc cel puţin un receptor care primeşte semnal audio sau video de jos şi un buton care permite deschiderea uşii de la intrarea în bloc. Opţional în casă se pot afla un microfon şi chiar un ecran video pentru comunicarea cu cel care solicită acces. Iată câteva modele de interfoane din care îl poţi alege pe cel care se potriveşte specificului blocului în care locuieşti:
Interfon prin cablu
Modelul clasic de interfon, celebru încă din anii 1990, este interconectat prin cablu. Acest lucru înseamnă că în reţeaua electrică a scării se regăseşte o ieşire pentru interfon. Aceasta poate fi accesată de la staţia principală, montată în exteriorul blocului, lângă uşa de acces, până la ultimul apartament de la etajul superior. Comenzile sunt dintre cele mai simple: semnal audio şi acţionare mecanică a butonului de deschidere. Tot prin cablu poţi primi şi semnal video, dacă se înlocuiesc porturile cu aparate performante. Partea cea mai bună este că noile tehnologii sunt compatibile cu reţeaua veche de cablu, aşadar nu vei fi nevoit să spargi pereţi sau să schimbi fire deja mascate. Se înlocuieşte doar postul de răspuns din casă, care se conectează la staţia principală de jos.
Interfon wireless
Interfoanele de tip wireless contribuie la misiunea de eliminare a cablurilor din locuinţă. Dacă porturile prin cablu erau condiţionate de elemente fixe, tehnologia wireless îţi permite nu doar să muţi aparatul din casă în orice cameră doreşti, ci şi să accesezi interfonul de pe telefonul mobil sau tabletă, oriunde te-ai afla. Tipul de comunicare depinde de performanţa aparaturii, de la apeluri audio până la videointerfoane cu posibilitatea urmăririi celor care solicită accesul. Marele avantaj este că fiecare locatar poate acorda acces în bloc unui curier atunci când nu sunt acasă.
Interfon analog
Sistemul analogic este tot o variantă clasică de interfon. Panoul de la intrarea în bloc are un afişaj de trei litere şi butoanele clasice de la 0 la 9, plus cele de corectare sau anulare a comenzii. În partea de jos se regăseşte modulul de acces RFID (Radio-frequency identification), care foloseşte unde electromagnetice pentru a debloca uşa. Undele sunt transmise de un tag de acces scris cu informaţia necesară. Opţional lângă acesta poate fi montat un panou cu lista locatarilor. Postul interior are de obicei difuzor, buton de pornire a apelului audio şi buton de deschidere a uşii. În cazul aparatelor cu funcţie de apel video, în casă vei avea un receptor clasic.
Interfon digital
Interfonul digital are toate funcţile de mai sus, plus câteva opţiuni în plus. În primul rând, are un afişaj digital care prezintă lista de aparamente de apelat. Pentru diferite modele de interfoane pentru blocuri este posibilă montarea unui dispozitiv BlueLink Acces, care permite accesul de pe telefonul inteligent printr-o aplicaţie dedicată. Astfel, interfonul devine smart şi poate fi comandat de oriunde te-ai afla, atâta timp cât ai acces la aplicaţia descărcată de pe Google Play sau App Store.
Interfonul din bloc este o investiţie pentru siguranţa şi confortul locatarilor. Pe măsură ce tehnologiile evoluează, acestea se adaptează la sistemele de comunicare şi acces. Dacă la început nu aveai decât posibilitatea de a comunica audio cu persoana care solicita accesul, acum poţi vedea prin videointerfon cine te caută. În plus, nici nu mai este nevoie să fii acasă pentru a permite accesul în bloc. O poţi face de pe telefonul inteligent, urmărind fiecare mişcare a vizitatorului.