Il Trovatore

0

Actul I: Tabloul 1: In castelul contilor De Luna, Ferrando povesteste o tragica intamplare petrecuta cu douazeci de ani in urma: copilul cel mic al seniorului De Luna, fiind bolnav, vina imbolnavirii este aruncata aspra unei tiganci batrane, care l-ar fi vrajit. Condamnata la arderea pe rug, Azucena, fata batranei, s-a razbunat rapind copilul si aruncandu-l in rugul in care arsese si mama sa. Tabloul 2: Leonora povesteste confidentei sale imprejurarile in care a cunoscut un tanar si viteaz trubadur, Manrico, cu care urmeaza sa se intalneasca. Intre timp soseste contele De Luna, care si el o iubeste in taina pe Leonora. Aceasta, inselata de intuneric, il confunda cu Manrico. La venirea acestuia, cei doi se recunosc ca vechi dusmani, conducatori ai unor tabere adverse.
Actul II: Tabloul 3: In muntii Biscayei, in tabara unor tigani nomazi, Azucena, mama lui Manrico, ii povesteste acestuia supliciul prin care a trecut mama sa si indemnul pe care i l-a adresat de a o razbuna. La moartea mamei sale, orbita de durere, si-a aruncat in flacari propriul copil, in locul celui al contelui De Luna. Manrico isi da seama ca nu e fiul tigancii. La vestea ca Leonora, indusa in eroare de o stire dupa care Manrico ar fi murit pe campul de lupta, vrea sa se calugareasca, alearga spre a o impiedica sa faca acest pas. Tabloul 4: Afland de intentia Leonorei, De Luna vine si el la manastire cu gandul de a o rapi. Manrico soseste insa cu ostasii sai, zadarnicind planurile contelui.
Actul III: Tabloul 5: Tabara contelui De Luna. Acesta se pregateste sa atace cetatea Castellor, unde se afla Manrico si Leonora. Prinsa in apropiere, Azucena este adusa in fata contelui. Ferrando recunoaste intr-insa pe tiganca care a rapit pe fiul batranului conte De Luna. Manat de ura, o condamna la moarte prin ardere pe rug. Tabloul 6: In cetatea Castellor, Manrico jura credinta vesnica Leonorei. Intre timp primeste vestea ca Azucena este prinsa de oamenii contelui si condamnata la moarte. Hotaraste sa atace el intai pentru a o putea salva.
Actul IV: Tabloul 7: Atacul e respins si Manrico cade in mainile dusmanilor. In fata inchisorii Leonora il roaga pe conte sa-l gratieze. In culmea disperarii, la refuzul indarjit al acestuia de a o face, se ofera ca pret pentru eliberarea trubadurului. Soarbe insa pe neobservate otrava ascunsa in inel, pentru a nu fi nevoita sa-si calce juramantul de credinta. Tabloul 8. In inchisoare Azucena si Manrico isi asteapta sfarsitul. Apare Leonora care ii aduce vestea eliberarii. Acesta intelegand pretul gratierii sale, refuza mila contelui. Otrava isi face insa efectul si Leonora moare in bratele sale. Descoperind viclesugul, contele ordona executarea imediata a lui Manrico. Trezita din somn prea tarziu, Azucena ii spune contelui ca Manrico i-a fost frate. Razbunarea promisa mamei a fost astfel implinita.
De Luna – Ionut Pascu, Leonora – Sorina Munteanu, Azucena – Ecaterina Tutu, Manrico – STELIAN NEGOESCU(Craiova), Ferrando – Mihnea Lamatic, Ines – Adriana Alexandru, Ruiz – Gabriel Cate, Mesagerul – Constantin Negru, Un tigan batran – Ovidiu Pasca, Cond.muziala: Iurie Florea
De: G. Verdi
Data/Ora: 18.30
Locatie: Opera Nationala din Bucuresti

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.