Concertul propus de Corul de cameră Preludiu “Voicu Enăchescu”, dirijat de Andrei Stănculescu, împreună cu organiștii Maria-Luisa Andrici și Eduard Antal, are ca scop prezentarea celor mai complexe instrumente din muzică: vocea umană și orga clasică cu tuburi. Concertul se înscrie în direcția dezvoltării culturii muzicii de orgă, susținută în mod special de cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae, și promovează muzica corală universală.
București Duminică, 18 iunie, ora 11:00
1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Passacaglia și fuga în do minor BWV 582
2. Franz Schubert (1797-1828) – Ave Maria
3. Andrew Lloyd Webber (1948*) – Pie Jesu
4. Mårten Jansson (1965*) – Missa Popularis
5. Ēriks Ešenvalds (1977*) – O Salutaris Hostia
6. Adolf Hesse (1809-1863) – Fantezia în re minor op. 87
7. Charles Marie Widor (1844-1937) – Misa pentru două coruri și două orgi op. 36
Prin aprecierea calităților ansamblului vocal și prin valorizarea prezenței unei orgi într-o sală de concert din România, concertul explorează universul creat prin contopirea acestor două instrumente, vocea umană și orga. Astfel, evenimentul va explica și exemplifica o serie de aspecte ce decurg din colaborarea între cor și orgă.
Repertoriul ales oferă un periplu prin istoria muzicii și demonstrează legătura intimă dintre vocea umană și orgă, ambele funcționând datorită aerului. De asemenea, se vor evidenția particularitățile registrelor orgii și se va explica de ce sunt necesare atâtea claviaturi și de ce se folosesc și picioarele la orgă.
Pornind de la piese mai simple către lucrări mai complexe, repertoriul este construit pe un trend ascendent al acumulării de parteneri de scenă. Vor fi prezentate lucrări pentru orgă solo, lucrări interpretate la patru mâini și patru picioare, lucrări pentru solist vocal și acompaniament de orgă, lucrări pentru cor a cappella sau cu acompaniament de orgă, iar programul va culmina cu o lucrare scrisă pentru două coruri și două orgi.
Prin acest concert educativ, Corul de cameră Preludiu “Voicu Enăchescu” și organiștii Maria-Luisa Andrici și Eduard Antal doresc să ofere publicului o experiență muzicală complexă și captivantă, evidențiind frumusețea și potențialul celor două instrumente, vocea umană și orga clasică.
1 Comment
Ateneul Român este o bijuterie arhitecturală și un simbol al culturii noastre, iar prezența a două orgi și a unui cor va completa atmosfera grandioasă a acestui loc iconic. Este o oportunitate unică de a aprecia măiestria muzicală și de a trăi momente deosebite într-un cadru deosebit. Un eveniment demn de a fi marcat în calendarul cultural al țării noastre!