Corsarul

0

Actul I. Piata unui bazar oriental la Adrianopole. Negustorii isi etaleaza marfurile colorate langa targul de sclave. In piata isi face aparitia un grup de corsari condusi de Konrad. Acesta o intalneste pe tanara grecoaica Medora, pupila negustorului Isaac Lankedem . Intre cei doi se infiripa o dragoste fulgeratoare. In acelasi timp,in bazar, soseste intr-o litiera Seid-Pasa, care doreste sa cumpere sclave pentru haremul sau. Ochii i se opresc asupra frumoasei Gulnara, dar pana la urma este cucerit de farmecul Medorei. Seid-Pasa face un targ cu Lankedem, in urma caruia Medora si Gulnara urmqau sa fie trimise la palatul pentru haremul sau. Planurile acestea insa sunt zadarnicite de Konrad si la un semnal al sau corsarii o rapesc pe Medora impreuna cu celelalte sclave si cu Lankedem si iau drumul marii spre insula corsarilor.
Actul II. Malul marii. Konrad si Medora se apropie de o veche ruina, unde se afla refugiul corsarilor. Cei doi tineri indragostiti sunt fericiti, iar Medora isi schimba hainele cu cele de corsar, bucurandu-se de libertate alaturi de iubitul sau. Prietenul lui Konrad, Birbanto, aduce sclavele capturate si pe Lankedem, care tremura de frica. Sclavele il implora pe Konrad sa le elibereze. Acesta accepta, la insistentele Medorei, ceea ce ii nemultumeste pe Birbanto si pe unii dintre corsari. Konrad repeta ordinul si il obliga pe Birbanto sa se supuna. Lankedem, care aude disputa corsarilor, se apropie de Birbanto si ii sugereaza un plan pentru recuperarea sclavelor si a Medorei: el strecoara un somnifer in cupa de vin pe care i-o trimite lui Konrad. La scurt timp dupa ce acesta goleste potirul, cade intr-un somn adanc. Eforturile Medorei de a-si trezi iubitul raman fara succes. Deodata, cateva figuri mascate, infricosatoare isi fac aparitia. Medora ia pumnalul lui Konrad si incearca sa se apere, ranindu-l in toiul luptei pe conducatorul atacatorilor. In cele din urma, este coplesita de forta agresorilor si este rapita.
Actul III. Palatul lui Seid-Pasa. Seid-Pasa se bucura de compania frumoasei Gulnara. La un moment dat, apar Lankedem si Medora. Seid-Pasa este fericit. La fel si Gulnara care, in plus, se bucura si pentru ca-si revede prietena. Cativa pelerini se opresc la palat in drumul lor spre Mecca si cer gazduire.Seid-Pasa nu numai ca accepta, dar ii si invita pe oaspeti la o serbare in gradina palatului. In acest timp, Konrad isi dezvaluie identitatea in fata Medorei, abandonandu-si vesmantul de dervis (calugar pelerin sarac). Totodata, oaspetii se dovedesc a fi corsarii, care au venit sa o salveze pe Medora.Acestia fac o ambuscada, in urma careia Seid-Pasa fuge din palat. Gulnara il roaga pe Konrad sa o apere de Birbanto, care o urmarea. Medora il recunoaste pe Birbanto dupa rana pe care i-o facuse pe cand se luptase cu el si ii spune lui Konrad despre tradarea acestuia. Birbanto incearca sa-l omoare pe Konrad, dar este invins. Corsarii pleaca mai departe in cautarea unor noi aventuri. Dintr-o data incepe furtuna, corabia lor se izbeste de o stanca si dispare in adancuri. Dupa ce natura se linisteste si marea se calmeaza, pe o stanca, in lumina lunii, se vad doua siluete imbratisate. Sunt Medora si Konrad, care par a ramane impreuna pana la adanci batraneti.
Distributia: Medora – Bianca Fota (debut), Konrad – Gigi Ungureanu, Isac Lankedem – Vlad Toader, Gulnara – Adela Craciun, Birbanto – Marian Chirazi, Ali – Valentin Stoica, Said Pasa – Catalin Caracas, Trei Odaliski – Cristina Dijmaru, Andra Ionete, Madalina Stoica, Partenera lui Birbanto – Mihaela Soare (debut), Doua Sclave – Ene Carmen, Magdalena Radulescu, Dirijor – Ciprian Teodorascu
 

De: Adolf Adam
Data/Ora: 18:30
Locatie: Opera Nationala din Bucuresti

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.