Concert Enescu-Mozart-Richard Strauss – Cristian Mandeal si Vlad Stanculeasa pe scena Salii Radio

0

Cristian Mandeal si Vlad Stanculeasa pe scena Salii Radio, in concert Enescu-Mozart-Richard Strauss

 

Primul concert al Orchestrei Nationale Radio din ultima luna a stagiunii 2013-2014 – programat vineri, 6 iunie (19.00) – propune publicului o intalnire cu doi mari artisti romani de talie internationala: dirijorul CRISTIAN MANDEAL si violonistul VLAD STÄ‚NCULEASA, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia) si cu lucrarile a trei mari compozitori: Enescu, Mozart si Richard Strauss, de la a carui nastere se aniverseaza 150 de ani.

 

 

O poveste frumos construita in jurul numelui lui George Enescu este cea a violonistului VLAD STÄ‚NCULEASA. A obtinut premiul al III-lea si Premiul Enescu pentru interpretarea lucrarii Impresii din copilarie (de Enescu) la Concursul International George Enescu (2007) si canta pe o vioara Sanctus Serafin din 1739 care i-a apartinut marelui compozitor (si ulterior lui Yehudi Menuhin).

 

Anterior ocuparii pozitiei de concert maestru la Gothenburg, s-a bucurat de functia de concertmaestru invitat la Orchestra de Camera din Basel. Cariera artistica a violonistului a inceput prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzica Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy si Liviu Prunaru, urmand apoi cursurile Conservatorului din Lausanne.

 

in calitate de solist, Vlad Stanculeasa a concertat alaturi de Orchestra de Camera din Lausanne, Orchestra Simfonica din Gothenburg, Orchestra de Camera din Basel, Filarmonica George Enescu – Bucuresti. Violonistul roman va interpreta pe scena Salii Radio Concert nr. 4 in re major pentru vioara si orchestra semnat de Mozart. Veti mai asculta de asemenea Preludiu si dans din actul I din singura opera compusa de George Enescu – Oedipe – capodopera a creatiei lirice a sec. XX, a carei premiera a avut loc la Paris, in 1936. Seara se va incheia cu un alt personaj celebru al literaturii universale – Don Quijote – eroul lui Cervantes care l-a inspirat pe Strauss sa compuna un poem in care a imaginat aventurile cavalerului plecat sa lupte cu morile de vant.

 

Solistii pe care ii veti aprecia in aceasta ultima lucrare sunt VIRGIL ZVORIÅžTEANU – vioara, CAROL MÄ‚I-ANTAL – viola si FLORIN MITREA – violoncel.

 

in cei aproape 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, CRISTIAN MANDEAL si-a exercitat profesia atat in Romania, cat si in strainatate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completandu-si ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, in 1980) si Munchen (cu Sergiu Celibidache, in 1990). A fost dirijor al filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009) si director artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu, editiile din 2001 si 2003.

 

Ca dirijor principal si director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania. in strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati artisti contemporani. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio. Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Åžtirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Åžtirbei Voda, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.