Concert de remodelare sonora pentru chitara si trompeta preparata

0

Galeria neconventionala Celula de arta continua si in luna martie sa aduca lucrari si demonstratii de arta menite sa faca trecatorii sa se opreasca in fata spatiului – acvariu din B-dul Carol, nr. 53 si sa interactioneze direct si liber cu perspectiva artistilor. Privitorii vor avea parte de un performance sustinut de multi-instrumentistul autodidact Catalin Lungu si vor putea vedea lucrarile artistelor Maria Buciu si Andreea Toma.

Arta iese in strada in luna martie – concert de remodelare sonora si doua expozitii la galeria Celula de arta din Bucuresti

Pe 6 martie, de la ora 19:00, va avea loc Celula Session #5, un mini-concert din seria de performance-uri initiate de Celula de Arta in care muzicianul Catalin Lungu, dupa o lunga calatorie interioara asistata de muzici de pretutindeni, va canta pentru prima data dupa mult timp in fata publicului, folosindu-se de chitara, trompeta preparata, loop-uri si efecte.

Performance-ul va consta intr-o redescoperire a sunetului cu aceleasi dispozitive, instrumente si mijloace care l-au ajutat pe artist sa cunoasca atat plafonarea dar si noul in muzica iar momentul muzical isi propune sa emuleze o parte din camera in care Catalin scrie muzica sau experimenteaza jucaus, iubitor, curios sau haotic cu sunetul.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Celula de Arta.

Desi titlul expozitiei promite o atmosfera intima, confesionala, aici, interioritatea este captiva, lipsita de gen si persoana. Maria s-a folosit de proportii – sau mai degraba de disproportii – pentru a explora relatiile de forta dintre spatiu si ocupant. Neajutorare, frica, abandon, fatalism, amnezie, haos – acestea sunt cateva dintre temele si emotiile ce razbat din lucrarile ei si pe care ne va fi destul de usor sa le (re)traim, la randul nostru, ca supravietuitori ai pandemiei si ai distantarii sociale.

Documentare a spatiilor si a emotiilor pe care le imprima in lucrarea “Inauntru”

Poate fi primitor un spatiu din care nu se poate iesi? Existi daca nu te vede nimeni? Supravietuiesti daca iti tii respiratia? Ai un apartament, la ce-ti mai trebuie sicriu? Daca intr-o camera mai incap 100 ca tine, de ce esti tu singurul? Iar daca aceasta camera mai are si tavanul inalt, o sa zbori sau o sa zumzai?

Peisajele si interioarele ilustrate de ea dezvaluie creaturi inchise in ample spatii muzeale, reduse la o existenta stinghera, oarecum microscopica. Iar daca scopul incarcerarii este amuzamentul sau instruirea publicului, ironia face ca martorii sa fie inexistenti, astfel incat spectacolul demnitatii furate este intru totul gratuit si cu atat mai dezolant. “Inauntru” te poate trimite cu gandul la o invitatie. Si poate ca este – una care nu va fi onorata nicicand, pentru ca nu exista supravietuitori.
Maria Buciu este absolventa a liceului de arta “Nicolae Tonitza” si a Scolii de arta Bucuresti – sectia pictura si profeseaza ca arhitect in Bucuresti. Lucrarea “Inauntru” poate fi vazuta la Celula de Arta intre 15 – 29 martie.

“Zilnic sau periodic apelam la pastile pentru a calma, trata sau a preveni anumite afectiuni. Azi un somnifer, maine un analgezic, poimaine un antitusiv si descoperi astfel ca nu mai poti trai fara ele. Am observat si ca majoritatea reclamelor TV sunt la medicamente si ca au o frecventa de-a dreptul abuziva. Informatia precara care insoteste diverse reclame poate influenta un om neavizat, care nu consulta surse de specialitate si le foloseste dupa ureche, asteptand efectele.”, povesteste Andreea. “Pharmakon” – manifest artistei Andreea Toma impotriva abuzului de medicamente
Lucrarea ”Pharmakon” face parte din proiectul ”Mass Media”, ce isi propune sa demonstreze ca mijloacele de comunicare in masa propaga strategii “culturale” distructive, care imping la un consum de informatie neselectiv.
“Pharmakon, in greaca, inseamna deopotriva medicament dar si otrava, elixir sau maleficiu. Eu imi doresc sa scot in evidenta abuzul de medicamente, mai ales ca anumite clase de medicamente creeaza o dependenta psihica, ce poate fi definita ca o boala cronica care afecteaza creierul si functiile de memorie, asa ca am realizat aceasta lucrare din pastile farmaceutice inglobate in rasina epoxidica.”
ATOMA (Andreea Toma) este un artist vizual, graphic designer si muralist din Bucuresti, absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, sectia pictura, si membru fondator al galeriei Celula de Arta. Cercetarea sa artistica se concentreaza pe spatiul contemporan, abordand teme ce tin de manipularea la nivel de masa, prin intermediul mass-media si al retelelor de socializare.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut ~70 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Instalatia poate fi vazuta in spatiul expozitional din B-dul Carol nr. 53 intre 29 martie – 11 aprilie.
Nici una dintre expozitii nu va avea vernisaj cu public si pot fi vazute la Celula de Arta la orice ora.
Celula de arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.