.
3

Casa Presei Libere (Casa Scânteii)

1

Casa Scânteii, cunoscută și sub numele de Casa Presei Libere, este unul dintre cele mai reprezentative clădiri din București, România. A fost construită în perioada 1952-1957 și a servit inițial ca sediu central al Partidului Comunist Român și al presei controlate de acesta.

Clădirea Casa Scânteii este deosebită prin arhitectura sa modernistă și dimensiunile sale impresionante. Are o înălțime de 91 de metri și o suprafață de aproximativ 32.000 de metri pătrați. Designul său a fost inspirat de arhitectura sovietică, în special de Stalinallee din Berlin (azi Karl-Marx-Allee). Construcţia este copia la scară redusă a edificiului Universităţii “Lomonosov” (ridicată între 1949-1953) şi a Hotelului “Leningrad”, ambele din Moscova.

În prezent, Casa Scânteii găzduiește diverse instituții și organizații, inclusiv Ministerul Culturii și Identității Naționale și Romfilatelia. Totodată, în clădire funcționează și Muzeul Municipiului București, care organizează expoziții și evenimente culturale.

Este important de menționat că numele “Casa Scânteii” a fost schimbat în “Casa Presei Libere” în 1990, după Revoluția Română, pentru a reflecta noile idealuri democratice și libertatea presei.

Casa Scânteii/Casa Presei Libere este considerată un monument arhitectural important în București și un simbol al perioadei comuniste din România.

Casa Scânteii este una dintre cele mai mari clădiri din București, având o înălțime de aproximativ 84 de metri și o suprafață totală de aproximativ 64.000 de metri pătrați. Stilistic, clădirea are influențe ale arhitecturii socialiste-realiste, predominantă în acea perioadă.

În prezent, clădirea găzduiește diverse instituții și organizații, inclusiv redacții ale unor publicații și organisme de presă. De asemenea, Casa Scânteii a fost renovată și modernizată în diferite etape pentru a-și adapta spațiile la noile cerințe și utilizări.

Este important de menționat că, deși Casa Scânteii este o construcție impresionantă și o marcă a perioadei comuniste din România, aceasta a stârnit și controverse și a fost criticată pentru semnificația politică și ideologică pe care o reprezintă.

Share.

1 Comment

  1. Casa Scanteii/Casa Presei Libere este un monument arhitectural emblematic al Bucurestiului, care poarta in interior-ul sau energia si istoria epocii comuniste si perioadei de tranzitie catre societatea democratica. Este o cladire impresionanta, care merita vizitata.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.