Bucharest Coffee Festival – 2022

0

Bucharest Coffee Festival are loc intre 27 si 29 mai, la Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub,
Str. Lipscani 84-90).

Festivalul se adreseaza tuturor iubitorilor de cafea si va reuni cei mai importanti producatori si importatori nationali si internationali de cafea.

Astfel, la standuri vor fi prezenti peste 20 de procesatori si prajitori de cafea, dar si importatori si distribuitori de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, indulcitori, dulciuri cu cafea, etc.

Iubitorii de cafea vor avea ocazia sa deguste si sa cumpere cafeaua preferata.
Festivalul aduce in prim-plan principalele tipuri de cafea in functie de varietatea plantei cultivate (arabica), fiind un eveniment care incearca sa promoveze cafeaua de calitate si mai ales cafeaua de specialitate.
Publicul va putea alege si dintre tipurile de cafea destinate anumitor modalitati de preparare: espresso, cafea la filtru sau cafea la ibric proaspat prajita.

In acelasi timp, festivalul se adreseaza profesionistilor in domeniu, comunitatii iubitorilor de cafea, home baristas dar si tuturor business-urilor ce activeaza in domeniul HoReCa: cafenele, prajitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo, etc. Totodata, este o oportunitate pentru cei interesati de a gasi noi conexiuni si lead-uri ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor si a acestui domeniu, in general.
Pe parcursul festivalului vor avea loc demonstratii de preparare, de mixologie (combinatii de cafea cu bauturi alcoolice, in cocktail-uri) sau de latte art.

Intrarea la festival este gratuita.

Competitii pentru specialistii in cafea
In cadrul festivalului, vor avea loc campionatele nationale de Latte Art, Coffee In Good Spirits si Cup Tasting, dedicate profesionistilor ce activeaza in aceasta industrie si nu numai.

Campionatele sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importanta si cunoscuta asociatie de cafea worldwide.

Inscrierea la fiecare dintre aceste competitii se poate face potrivit conditiilor oficiale prezentate pe paginile de Facebook si Instagram ale SCA-Romania Chapter:
Facebook: https://bit.ly/3KEbMKP
Instagram: https://bit.ly/3MOourI

Latte Art
Campionatul National de Latte Art subliniaza expresia artistica si provoaca specialistii barista in a-si demonstra calitatile creative.

Descrierea competitiei
Pentru runda preliminara a campionatului, specialistii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC, pentru a crea doua latte identice si doua latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar si de la runda preliminara sunt combinate iar primii 12 concurenti se califica in runda semifinala. Pe parcursul acesteia, concurentii fac doua seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit si un set potrivit de macchiato gratuit. Primii sase concurenti din semifinale se califica in runda finala, in care concurentii fac doua seturi diferite de modele de latte pentru turnare si un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj in runda finala este declarat campion mondial la Latte Art.
Specialistii barista sunt evaluati pe baza atributelor vizuale, a creativitatii, a modelelor identice in perechi, a contrastului in modele si a performantei generale.
In Romania, vom avea ART Bar, runda preliminara si finala.

Coffee In Good Spirits
Campionatul National de cafea si alcool promoveaza retete inovatoare de bauturi intr-un format de competitie.

Aceasta competitie evidentiaza abilitatile de mixologie ale barista/barmanului, intr-un cadru in care cafeaua si alcoolul merg perfect impreuna, pornind de la cafea traditionala irlandeza (whisky plus cafea) pana la combinatii unice de cocktailuri.
Prima runda se numeste Spirit Bar. Se jurizeaza: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua si ingredientele intr-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul bauturii si combinatia tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.
In timpul rundei preliminare, concurentii produc patru bauturi: doua identice de cafea calda si bauturi de designer pe baza de alcool si doua identice de cafea rece si bauturi de designer pe baza de alcool. sase concurenti, aceia cu cele mai mari scoruri in runda preliminara, vor concura in runda finala. in aceasta etapa concurentilor li se cere sa produca doua cafele irlandeze si doua bauturi de designer, pe baza de cafea si alcool. Concurentul din runda finala cu cel mai mare punctaj va fi desemnat Campionul mondial al cafelei in stare buna.
in Romania se vor organiza toate probele.

Cup Testing
Campionatul National al Degustatorilor de cafea premiaza cupper-ul (degustatorul) profesionist de cafea care demonstreaza viteza, indemanare si acuratete in a distinge diferentele de gust in cafeaua de specialitate.
Descrierea competitiei

Cafelele din intreaga lume au multe caracteristici de gust distincte si in acest format de competitie obiectivul este ca degustatorul sa faca diferenta intre diferitele cafele. Trei cesti sunt asezate intr-un triunghi, in doua dintre ele fiind cafele identice si intr-una fiind o cafea diferita. Folosind abilitatile de miros, gust, atentie si experienta, cupper-ul va identifica ceasca ciudata din triunghi cat de repede poate. in fiecare runda sunt plasate in total 8 triunghiuri. Primii 8 concurenti cu cele mai multe raspunsuri corecte si aceia cu cel mai rapid timp trec la urmatoarea runda, a semifinalelor. Apoi primii patru concurenti se vor intrece din nou in runda finala, pentru a determina urmatorul campion al degustatorilor la Cupa Mondiala.

Premiul cel mare pentru castigatorii fiecarei competitii este posibilitatea de a reprezenta Romania, la campionatele mondiale care anul acesta se vor organiza in iunie 2022, la Milano.

Bucharest Coffee Festival
Loc: Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub), Str. Lipscani 86, Bucuresti
Program: 27 – 29 mai 2022, orele 10.00 – 21.00
Site: bucharestcoffeefestival.com
Facebook: www.facebook.com/BucharestCoffeeFestival

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.