Bicentenarul lui Byron la Ateneul Român este cu siguranță un eveniment deosebit în calendarul cultural al Bucureștiului.
Ateneul Român este una dintre cele mai prestigioase instituții culturale din țară, iar marcarea bicentenarului lui Lord Byron acolo indică importanța și impactul pe care poetul l-a avut în cultura și literatura mondială.
Lord Byron a fost unul dintre cei mai influenți poeți romantici englezi, cunoscut pentru operele sale de mare forță și pasiune. El a avut, de asemenea, o legătură personală cu România, fiind un simpatizant al luptei pentru independența țării și un vizitator frecvent al regiunii Balcanilor.
Evenimentul de la Ateneul Român ar putea include prezentări, recitaluri de poezie, interpretări muzicale sau chiar proiecții de film legate de viața și opera lui Byron. Este de așteptat să fie o ocazie specială pentru iubitorii de literatură și cultură să sărbătorească moștenirea sa artistică și impactul său durabil.
Marcarea bicentenarului lui Byron la Ateneul Român reprezintă nu doar o ocazie de a sărbători viața și opera unuia dintre cei mai mari poeți ai lumii, dar și un mod de a consolida legăturile culturale și literare între România și restul lumii.
Pentru a marca 200 de ani de la moartea celebrului poet romantic Lord Byron, Filarmonica „George Enescu” organizează un eveniment special la Ateneul Român.
Iată detaliile:
Eveniment: Bicentenar Byron la Ateneul Român
Date: Joi, 18 aprilie și vineri, 19 aprilie 2024
Locație: Ateneul Român
Scopul evenimentului este dublu:
Omagierea lui Lord Byron la bicentenarul morții sale, survenită în 19 aprilie 1824.
Evocarea concertului inaugural al Ateneului Român, care a avut loc pe 5 martie 1889. În cadrul acelui concert, sub bagheta lui Eduard Wachmann, au fost prezentate publicului extrase din poemul dramatic „Manfred” de Robert Schumann.
Cu prilejul concertelor de joi, 18 aprilie şi vineri, 19 aprilie 2024, Filarmonica “George Enescu” îl omagiază pe Lord Byron la bicentenarul morţii marelui poet romantic, care a survenit în 19 aprilie 1824. În acelaşi timp, instituţia evocă şi concertul prin care Societatea Filarmonică a inaugurat sala de concerte a Ateneului Român, în data de 5 martie 1889, când, sub bagheta lui Eduard Wachmann, au fost prezentate publicului selecţiuni din Poemul dramatic Manfred de Robert Schumann.
Schumann, Byron şi Manfred – muzicianul, poetul şi eroul – devin astfel ipostaze ale personajului romantic prin excelenţă ce jalonează concertele de joi, 18 aprilie şi vineri, 19 aprilie 2024.
Maestrul Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, va conduce acest program integral Robert Schumann.
Pentru început, unul dintre reperele marii literaturi pianistice, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 va fi interpretat de Alexander Melnikov în ipostază de solist. Unul din muzicienii de top ai scenei internaţionale, Alexander Melnikov este laureat al prestigioaselor concursuri “Robert Schumann” din Zwickau (în 1989) şi “Regina Elisabeta” din Bruxelles (în 1991).
În a doua parte, Poemul dramatic Manfred, compus de Robert Schumann drept muzică de scenă pe baza poemului omonim scris în 1817 de Lord Byron va fi prezentat publicului bucureştean de actorul Vlad Ivanov, care va recita selecţiuni din Manfred de Byron, însoţit de Orchestra şi Corul Filarmonicii. Vlad Ivanov este binecunoscut pentru cariera sa de film, teatru şi televiziune şi, cu precădere, pentru rolul doctorului Bebe în filmul premiat la Cannes “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și pentru primul său rol principal într-un lungmetraj, “Principii de viață”.
Ateneul Român
Joi, 18 aprilie 2024, ora 19
Vineri, 19 aprilie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA
Program
Robert Schumann
Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54
Solist ALEXANDER MELNIKOV
Poemul dramatic „Manfred”, op. 115
Actor VLAD IVANOV
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER